De Schrift bestuderen – hoe bereik je dat?

Verspreid de liefde

Veel lezers van de Bijbel zijn vaak in de war over het verschil tussen lezen en studeren. Wederom worden we door onze eigen voorbeelden ertoe gebracht te laten zien wanneer het lezen van de Schrift studie wordt. Šárka ging als volgt:

2 Timotheüs 3:16-17 “Alle Schriften zijn door inspiratie van God gegeven en zijn nuttig om te onderwijzen, te bestraffen, dingen recht te zetten, te disciplineren in gerechtigheid, zodat de man van God volledig gekwalificeerd mag zijn, volledig toegerust voor elk goed werk.".

Net zoals we allemaal verschillend zijn, zijn onze ‘paden’ ook anders, dus ik kan niets anders doen dan mijn eigen ervaring laten zien.

Zoals ik al eerder schreef, ontving ik mijn eerste Bijbel gratis tijdens een bijeenkomst van Jehovah's Getuigen. Ik bezocht daar als onderdeel van mijn zoektocht. Ik wist niet hoe ik de Schriften moest lezen, laat staan ​​hoe ik antwoorden in Hem kon vinden. Ik was in de war door de verzen, ik begreep het niet. Ik overwoog de Schrift te bestuderen onder begeleiding van Jehovah's Getuigen, die ze mij gratis aanboden, maar ik was altijd 'selfmade' en sloeg daarom het aanbod af. De informatie op hun jw.org-website – of het nu video's, artikelen of films zijn – heeft mij echter enorm geholpen.

Ik begon de Schriften te lezen voordat ik ging slapen, zoals ik gewend ben, vanaf de eerste pagina, dat wil zeggen uit het boek Genesis. Ik vroeg me vaak af wat de betekenis van de verzen was, en hoe meer ik las, hoe meer vragen ik kreeg. Ik vulde letterlijk mijn hele geest met schrijven. Toen moest ik de Schrift terzijde leggen, ik kon de wreedheid die ik waarnam, niet overwinnen, mijn hart kon niet begrijpen hoe God zo wreed kon zijn toen hij opdracht gaf tot de moord op vrouwen en kinderen. (Nu begrijp ik het)

Ergens op het internet vond ik een aanbeveling dat degenen die de Schrift voor het eerst in handen hebben, met het Nieuwe Testament moeten beginnen. Dat deed ik en begon opnieuw te lezen. Ja, ik was toen nog aan het lezen, zwevend aan de oppervlakte. En ik keek ook films over Christus, Abraham, Esther,... Ik verlangde ernaar de tijd waarin ze leefden te begrijpen, ik verlangde ernaar alles te begrijpen.

Op dat moment hield ik al de hand van de Vader vast, maar ik was als een pasgeborene. Ik begreep het niet, ik kon niet met de Vader communiceren, ik kon Zijn stem niet helemaal herkennen. Ik verlangde ernaar dichter bij de Vader te komen, ik verlangde ernaar mijn relatie met Hem te versterken.

Na lang nadenken bezocht ik de zaterdagschool van de Zevende-dags Adventisten. De oudste van de kerk bood mij een gratis studie van de Schrift aan, omdat ik het gevoel had dat ik zelf misschien iets miste, stemde ik ermee in. Tijdens de eerste les probeerde de oudste van de kerk mij uit te leggen hoe hij zelf een probleem heeft met het gebod dat hij God meer moet liefhebben dan zijn vrouw. Na deze les heb ik mijn studie afgerond. Wie heeft hem tenslotte een vrouw gegeven? Aan wie heeft hij haar te danken. Houd ik meer van het geschenk dan van de gever?

En zo keerde ik weer terug naar de eenzaamheid. Ik besteedde elke dag aan de Schrift, maar ik las nog steeds alleen maar. Toen vond ik op de website van Igi, mijn man, deze zin... laat Vader Jehovah het je leren... Ik wist niet hoe ik het moest doen, dus knielde ik neer en vroeg in gebed met een verlangend hart de Vader om training, en dus vroeg ik elke dag om hetzelfde - over leren, over wijsheid, over begrip en acceptatie.

Op subtiele wijze begon mijn lezen te veranderen in studeren. Ik begon het te begrijpen, ik begon meer in de verzen te zien dan wat er aan de oppervlakte verborgen was. En het veranderde ook compleet waar ik in het begin naar op zoek was in de Bijbel en waar ik vandaag naar op zoek ben.

In het begin was ik op zoek naar een antwoord op de toekomst. Wat gaat er gebeuren, wat staat ons te wachten en hoe kan ik mij persoonlijk gedragen ten aanzien van de toekomst. Vandaag verlang ik ernaar alles te begrijpen wat door Vader Jehovah in de Schrift is geschreven. Ik wil begrijpen wat we vandaag ervaren, ik kijk niet naar de toekomst, want in tegenstelling tot aan het begin van mijn zoektocht heb ik al vrede in mijn hart en ik ben niet bang voor de toekomst.

Romeinen 15:4 ‘Dat is allemaal al eerder geschreven want het is geschreven voor onze instructie, dat we door onze volharding hoop mogen hebben en door de troost van de Schrift."

Ik waad door de Schriften, ik zoek, en zo ontdekte ik in de laatste dagen dat de tijd die nu is vergelijkbaar is met de tijd van Esther. Destijds werden de Joden geconfronteerd met genocide. Alles is echter veranderd. Wat was hun redding? Zaten ze met gevouwen handen te wachten of moesten ze zelf iets doen om zichzelf te redden?

Probeer je voor te stellen dat je in het buitenland zou moeten wonen: is dit land ons echte thuis?

Je zou de taal van dit land niet kennen, en op het moment dat ze je kwamen waarschuwen, zou je het niet begrijpen en dus je leven niet kunnen redden. Elke relatie moet opgebouwd worden. Als ik niet aan de relatie ‘werk’, zal de onderlinge band vroeg of laat verdwijnen. Hoe zou ik de stem van de Vader kunnen horen als ik niet dichtbij Hem ben? Hoe kan ik dicht bij Hem zijn als ik niet volledig op Hem vertrouw? Hoe kan ik op de Vader vertrouwen als ik geen vertrouwen in de Vader opbouw? Hoe kan ik vertrouwen opbouwen als ik niet geïnteresseerd ben in de Vader? Hoe zou ik geïnteresseerd kunnen zijn in de Vader als ik Hem niet wil kennen? Hoe zou ik Hem kunnen kennen als ik niet hier en daar door de Schriften waad? Hoe zou ik om bescherming voor mezelf en mijn gezin kunnen vragen als ik me niet door de Vader laat onderwijzen?

Jeremia 3:23"Heuvels en geluiden op de bergen behoren echt tot de valsheden. De redding van Israël ligt werkelijk in Jehovah, onze God.”

Sarka

Mijn ervaring is in veel opzichten vergelijkbaar, maar toch iets anders. Want mij werd geboden om onze Schepper, JeHoVaH (Jehovah) God, te gaan zoeken. Ook al luisterde ik, net als Šárka, ervoer ik eerst onenigheid met wat ik in de eerste boeken van de Bijbel aantrof. Ik heb het boek Jozua helemaal doorgelezen voordat ik ertoe werd gebracht over te stappen van het simpelweg ontvangen van informatie naar studeren.

Degene die door de hemelse Vader naar ons was gestuurd, leidde mij hierheen, zijn naam was Ladislav Šáro. Het begrijpen van de rol van Christus is de basis van mijn studie geworden, daarom is het verstandig om de Schrift precies vanuit de Evangeliën te gaan onderzoeken. De belangrijkste motor die ik bij andere Schriftonderzoekers waarnam, was dat bij hen het gevoel voor ‘voor’ de boventoon voerde WET en JUSTITIE, wat ons ertoe aanzette vragen te stellen als:Hoe wil God het kwaad uitroeien? Waarom liet hij haar toe? Welke rol speelde Christus zelf in deze kwestie bij het verwijderen ervan?".

Na verloop van tijd begreep ik dat het nodig is om de hemelse Vader om wijsheid en leiding te vragen, maar niet zoals ik wil, maar wat Zijn wil jegens mij alleen is. In relatief korte tijd had ik veel kennis, maar zoals ik na verloop van tijd ontdekte, had dit met heel weinig te maken. IK BEGRIJP. Alleen door het begrijpen van de verzen die de Heer Yehoshua tot de kerk in Laodicea richtte, besefte ik dat ik eerst mijn eigen naaktheid, mijn eigen geestelijke toestand, moest onderzoeken. Ik begon te vragen om verfijnd goud en de zalf van Christus in mijn geestelijke ogen:

"Omdat je zegt: Ik ben rijk en ik heb rijkdom verworven en ik heb niets nodigMaar weet je niet dat je ellendig en beklagenswaardig en arm en blind en naakt bent, raad ik je aan: opdat u van mij goud kunt kopen, gelouterd door vuur, opdat u rijk zult zijn, en witte bovenklederen, waarmee u zich kunt kleden en opdat de schande van uw naaktheid niet zichtbaar wordt, en oogzalf, waarmee u uw ogen, opdat u kunt zien.".

Kennis heeft mij en de mijnen misleid EGO groeide veel en werd rijk. Ik liet mijn vroegere studiegewoonten een tijdje varen en vertrouwde op het inzicht dat ik eerder uit de Bijbel had gehaald. Ik dacht toen dat ik iets was, maar ik was niets. Ik moest mezelf afvragen: “Wanneer wordt iemand mager en ongezouten, dat wil zeggen niet warm of koud?". Toen ik begreep dat dit gebeurt als we zeker van onszelf zijn en onszelf geen vragen meer stellen: "Is wat ik geloof de waarheid, zelfs in Gods ogen? Word ik niet door mensen onderwezen in plaats van door de hemelse Vader zelf?", dus pas daarna I HIJ BEGRIJPTE dat religieuze organisaties er niet naar streven dat hun schapen een ware relatie met onze Schepper en een ware relatie met Christus hebben.

Door dit besef heb ik vrijheid verworven. Ik zou Babylon de Grote kunnen verlaten. Begin te genieten van het echte werk DE WAARHEDEN waar ik naar verlangde terwijl ik de hemelse Vader bleef vragen en nog steeds vroeg, niet alleen voor mezelf maar ook voor anderen, om Zijn eigen wijsheid en Zijn geest te ontvangen, door en in de naam van de Heer Yehoshua, onze verlosser.

Op zoek naar het echte Waarheden Ik kan me de gedachte niet veroorloven dat ik iets ben, dat ik alles al begrijp, maar ik moet zoeken BEGRIP, of ik iets verkeerd heb begrepen, om niet op een dwaalspoor te komen, en zo ja, om deze fout te kunnen communiceren. Waarom? Omdat echt DE WAARHEID IS MEER, in plaats van dat iemand mij veroordeelt alleen maar omdat ik het niet goed begreep en iemand werd die hij verachtte. En dat is echt BIJBEL STUDIE.

Ugh

Onze wegen om de Schrift te bestuderen waren en zijn verschillend. Wijzelf zijn allemaal verschillend, ieder van ons draagt ​​ook verschillende ervaringen met zich mee. We hadden echter dezelfde ‘drijfmotor’ op onze reis, namelijk het verlangen om de Schrift te begrijpen en een sterke relatie met Vader Jehovah op te bouwen. Als we ons hart vullen met het verlangen naar begrip, naar echte kennis, naar echte Waarheid, dan zal Vader Jehovah (Jehovah) ons ons ‘op maat gemaakte’ pad laten zien.

Sarka

Ik kan er alleen maar aan toevoegen dat wanneer onze hemelse Vader ons iets wil laten zien dat we opnieuw moeten onderzoeken, we het in negentig procent van de gevallen in eerste instantie niet met elkaar eens zijn. We moeten de zaak vanuit vele invalshoeken bekijken. Onze studie duurt meerdere dagen, in plaats van een bepaalde dag begrip we zullen vinden Als het gebeurd. HET EINDIGT ALTIJD MET HET GEZEGDE:

"ALLES PAST PERFECT EN IS VERSTANDIG."

Mannelijke logica met vrouwelijke intuïtie zal harmonie creëren en we kunnen ons verheugen. Waarom? We verbazen ons over de wijsheid van de Vader en over de diepe geestelijke dingen die dienen om zowel de naam van de Vader als de naam van de Heer Yehoshua te heiligen. Wij zijn het altijd eens met deze uitspraak van Paul:

"O de diepte van Gods rijkdom, wijsheid en kennis! Hoe grillig jsou zijn oordelen en jak onvindbaar jsou zijn manieren!".

Moge de Soevereine Heer JehoVaH (Jehova), moge U in ons het verlangen van het hart bewaren om Uw wijsheid en Uw begrip te zoeken, dat hoger is dan ons menselijk begrip. Wij vragen het in de naam van de Heer Yehoshua Christus. Amen

Met Agape-zus Šárka, broer en slaaf van de Heer, Igi (Šági)

Een gedachte over "De Schrift bestuderen – hoe bereik je dat?"

Reacties zijn gesloten.